Таксиметровите шофьори поискаха законодателни промени, след като техен колега почина при побой

...
Таксиметровите шофьори поискаха законодателни промени, след като техен колега почина при побой
Коментари Харесай

Адв. Димитър Марковски: Смъртта на таксиджията не е умишлено убийство

Таксиметровите водачи желаеха законодателни промени, след като техен сътрудник умря при побой в София.

" Това е разумно решение. Проблемът беше наболял от много дълго време. В множеството европейски страни е признато да има видеорегистратор и паник бутон за хората, работещи в тъмната част на денонощието ", заяви адвокат Димитър Марковски пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му е доста значимо да бъде направена съдебно-медицинската експертиза, която да разкрие има ли връзка сред побоя и настъпилата гибел.

" Ако се откри, че индивидът е умрял от съдов случай, обвиненият не може да носи наказателна отговорност за съзнателно ликвидиране ", разясни той. Марковски добави, че следователно причинителят може да понесе наказване за това, което е предизвикал - съответен вид телесна щета.

Според него гибелта на таксиметровия водач не може да бъде избрана като съзнателно ликвидиране.  

Адвокатът разяснява и информацията, съгласно която умрелият има " висяща " присъда за обир. Марковски е на мнение, че за отбягване на произшествия и имайки поради значимостта на транспорта на пасажери, следва да бъдат повишени критериите за наемане на работа.

" В системата на Министерство на вътрешните работи би трябвало да стартира вътрешно пречистване. В никакъв случай обаче не би трябвало всички чиновници да бъдат поставяни под общ знаменател ", добави още той. 

Адвокат Марковски установи още, че " правосъдната промяна не е отдалечена като проблематика от тази, която би трябвало да се извърши в структурите на Министерство на вътрешните работи ".

" Разумно е, когато се прави промяна, да се потърси експертиза. Става дума за политическо говорене и дивиденти, в сравнение с за действителни стъпки, които да доведат до нещо положително ", безапелационен бе той. 

Адвокат Марковски заключи, че след закриването на Специализирания съд делата се бавят.  " Висш съдебен съвет е решителният кадрови орган, взимащ решения в сферата. Политическата квота във Висш съдебен съвет не е уместна. Премахването ѝ би било положително начало за правосъдната промяна ", заключи той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР